Kylmät suihkut - Hyödyllistä hulluutta

Jussi Venäläinen
23.7.2018
suihku-kylma

Kylmä suihku herättää monenlaisia mielikuvia, yleensä kielteisiä - ahdistusta, pelkoa ja jopa pakokauhua. Kuka hullu menee vapaaehtoisesti kylmään suihkuun? Luettuasi tämän tekstin, sinäkin haluat kokeilla.

Monien hyvien asioiden saavuttaminen elämässä vaatii epämukavuusalueelle menemistä. Siksi kylmä suihku ehkä tunnetaankin myös nimellä asennesuihku. Onhan se toki vähän masokistista, mutta hyötyjen saamiseksi on oltava valmis kokemaan pientä epämukavuutta. Ensiajatus kylmistä suihkuista on useimmilla pahempi kuin todellisuus, koska moni on kokenut kylmää vain vahingossa tai pakon sanelemana. Minuakin ajatus vieroksutti aluksi, mutta kuullessani kylmien suihkujen hehkutusta niin monesta suunnasta oli niitä pakko kokeilla. Nyt olen toteuttanut kylmiä suihkuja viisi vuotta putkeen. Tällä hetkellä tapa on niin rutinoitunut, että en anna itselleni lupaa lähteä suihkusta, jollen ole edes hetkeksi laittanut vesihanaa kylmimmälle mahdolliselle. Pelkästään lämmin suihku on minulle sama asia kuin treenin luovuttaminen kesken laiskuuden takia.

Pidemmän päälle kylmät suihkut eivät vaadi niin suurta epämukavuuden kokemista kuin alussa, koska niihin tottuu [1]. Reissatessa tuntuu jopa pliisulle, jos suihkusta ei tulekaan niin kylmää vettä kuin mihin on tottunut. Kylmät suihkut toimivat erityisen hyvin saunan jälkeen, koska jälkihien määrä vähenee merkittävästi. Samoin kesäkuumalla kylmät suihkut vähentävät hikoilua ja helpottavat oloa. Kylmiä suihkuja voi etenkin kesällä käyttää myös vilvoittajana ja rauhoittajana ennen nukkumaanmenoa, mutta ole tarkkana, ettet ota itsellesi liian herättelevää suihkua.

Kaikki nämä samat asiat pätevät myös avantouintiin, joka on vielä paljon tehokkaampi keino kylmäaltistua. Jäisiä järviä ei  kuitenkaan löydy ympäri vuoden eikä kaikilla ole talvellakaan niihin helppoa pääsyä, joten kylmät suihkut ovat hyvä ja käytännöllinen korvike avannoille ympäri vuoden.

Kylmän suihkun hyödyt

1. Piristyt

Kylmä vesi herättää ihon reseptorit sekä laittaa verenkierto- ja hengityselimistön töihin. Parempaa herätystä aamuun saa etsiä - itse käyn joka aamu kylmässä suihkussa minuutin sisään heräämisestä. Vaikka itse suihkut voivat olla hiukan epämiellyttäviä, on niiden jälkeen aina hyvä ja euforinen fiilis. [2]

2. Stressinsietosi kehittyy

Kylmillä suihkuilla pystyt kontrolloidusti totuttamaan ja vahvistamaan kehoasi sietämään paremmin stressiä. [3]

3. Tulehdustasosi laskevat

Kylmä vesi laskee tulehdusta ja helpottaa aineenvaihduntatuotteiden virtausta elimistössä, joka taas voi vähentää esimerkiksi lihasarkuutta treenin jälkeen. Kylmän veden on todettu auttavan myös nivelvaivoihin ja kroonisiin kipuihin. [2,4]

4. Vastustuskykysi paranee

Kylmälle altistuminen aktivoi immuunijärjestelmän ja vahvistaa sitä parantaen vastustuskykyäsi. [3,5]

5. Masentuneisuus lievenee

Ihon altistuminen kylmälle lähettää suuren määrän elektronisia impulsseja aivojen perifeerisiin hermopäätteisiin, jolla saadaan masennusta ja apeutta vähentävä vaikutus. [6]

6. Verenkiertosi kohentuu

Kylmä aiheuttaa veren siirtymisen pinta- ja ääreisverenkierrosta tärkeiden elinten käyttöön. Tästä syystä toistuvat kylmäaltistukset tehostavat verenkierron toimintaa. [4]

7. Unesi laatu paranee

Suihkun aiheuttama hetkellinen sokki auttaa kehoa rentoutumaan ja rauhoittumaan myöhemmin.

8. Saat terveemmän ihon ja hiukset

Kylmä saa ihohuokoset ja hiusten syyt menemään kiinni, jolloin ne eivät kuivu niin helposti.

9. Säästät aikaa ja rahaa

Kylmiin suihkuihin et jää niin todennäköisesti läträämään veden kanssa.

10. Vahvistut mentaalisesti

Kylmät suihkut toimivat mainiona mindhackina. Epämukavuusalue vahvistaa. Harva asia tuntuu enää niin vaikealta, jos päivä on aloitettu jääkylmällä suihkulla. Pidän itse mentaalisia hyötyjä jopa merkittävämpinä kuin fyysisiä. [7]

Entäpä haitat?

Haittoja ei käytännössä ole, jos pidät järjen mukana. Kylmissä suihkuissa ei kannata olla kymmeniä minuutteja, koska voit palelluttaa itsesi. Ei myöskään kannata suihkuttaa kylmää vettä suoraan yhteen pisteeseen kehoa koko ajan, vaan liikkua suihkun alla. Pakollisena disclaimerina: mikäli sinulla on vakavampia sydän- tai astmasairauksia, tiedustele asiaa lääkäriltä.

kylmat-suihkut

Miten toteutat?

Kaiken suihkussa olemisen ei tietenkään tarvitse olla kylmää, vaan voit peseytyä ensin normaalisti lämpimällä vedellä. Peseydyttyäsi voit laittaa suihkun kylmälle. Aloita puolesta minuutista ja pidennä portaistetusti kylmien suihkujen kestoa muutaman minuuttiin kerrallaan.Kylmiin suihkuihin on käytännössä kaksi strategiaa. Ensimmäinen on kylmentää vettä pikkuhiljaa koko ajan kylmemmäksi. Toinen on laittaa hanasta tulemaan heti niin kylmää vettä kuin siitä vain tulee. Jälkimmäinen on mielestäni parempi, koska on turha kiduttaa itseään koko ajan kylmenevällä vedellä, jos vaihtoehtona on kertakirpaisu. Olen huomannut, että kylmään tuntuu tottuvan parhaiten, kun pitää niskaa suihkun alla. Niinpä menen itse aina selin suihkua kohti niin, että suihku tulee niskaan. Sitten otan happea ja käännän hanan täysin kylmälle. Kylmä salpaa aluksi hengityksen, mutta kehon voi rauhoittaa puhaltamalla ilmaa mahdollisimman paljon ulospäin. Uloshengityksellä voi "huijata" kehoa rauhoittumaan. Alkukirpaisun jälkeen homma helpottuu huomattavasti. Sitten lähden pyörimään rauhassa suihkun alla.Kylmiä suihkua aloittaessa suihku voi tuntua jäätävältä alkukirpaisun jälkeenkin. Tällöin kannattaa yrittää harhauttaa oma huomio ja keskittyminen muualle. Taustamusiikki tai laulaminen toimii ajatuksien poisviejänä. Aikoinaan käytin suihkukappaleenani Klamydian biisiä Rakas hullu.

Haasta itsesi viikoksi kylmiin suihkuihin!

Ota tästä koppi ja haasta itsesi viikon ajaksi ottamaan jokaisella peseytymiskerralla kylmä suihku. Jos et uskalla niin turvallisessa ympäristössä kuin kotisuihkussa haastaa itseäsi, miten uskallat tehdä mitään muutakaan elämässä? Vaikka kylmät suihkut ovatkin pieni asia, niiden ottaminen ruokkii rohkeutta kaikessa muussakin.Toteutatko jo kylmiä suihkuja? Jaa kokemuksesi ja vinkkisi kommenteissa, niin mahdollisimman moni uskaltautuu tämän hienon lajin pariin.

Lähteet

[1] Eglin CM & Tipton MJ.Repeated cold showers as a method of habituating humans to the initial responses to cold water immersion. Eur J Appl Physiol. 2005 93(5-6):624-9.

[2] Huttunen P ym. Winter swimming improves general well-being. Int J Circumpolar Health. 2004 May;63(2):140-4.

[3] Siems WG ym. Improved antioxidative protection in winter swimmers. QJM. 1999 Apr;92(4):193-8.

[4] Quinn E. After Exercise - Does an Ice Water Bath Speed Recovery? Sports Medicine 2013.

[5] Janský L ym. Immune system of cold-exposed and cold-adapted humans. Europ J Appl Physiol Occup Physiol. 1996 ; 72(5-6), 445-450.

[6] Shevchuk NA. Adapted cold shower as a potential treatment for depression. Med Hypotheses 2008 ; 70(5), 995-1001.

[7] Salomon R. The Opponent-Process Theory of Acquired Motivation. American Psychologist 1980 ; 35(8), 691-712.

Jaa tämä kirjoitus muidenkin
iloksi ja hyödyksi.