Jussi Venäläinen

Ihminen, tarina ja missio

Missioni on edistää myötävirtaa


Myötävirtaisuus tarkoittaa minulle viisaudesta, rakkaudesta, totuudesta, dialogisuudesta ja kestävistä valinnoista käsin toimimista. Vähentäen tekemisen kitkaa ja tarpeetonta kärsimystä.

Myötävirtaisuus on myös toimimista pienimmän vastuksen kautta väkisin puskemisen sijaan. Niin työpaikoilla, harrastuksissa, ihmissuhteissa, arjessa, elämässä kuin yhteiskunnassa.


Etiketti

Filosofia: Viisaus
Uskonto: Rakkaus
Meta-arvo: Myötävirta
Polttoaine: Intohimo
Motto: ”Kolmipyörä.”

Avainteemat

Ajattelu ja elämänfilosofia
Tekeminen ja oleminen
Oppiminen, luovuus ja merkitys
Hyvinvointi, liike, tanssi ja veijarius

Menossa nyt

Tirehtööri, FLOW AKATEMIA Oy, 2020 -

Flow Akatemia on perustamani yritys, jonka missio on edistää myötävirtaa. FA kouluttaa ihmisille ja yrityksille flow-osaamista eli flow-tilan edellytysten vaalimista tietotyössä, johtamisessa ja elämässä.

TOIMITUSJOHTAJA, MYSTEERI EXPERIENCE OY, 2015 -

Perustimme puolisoni Emmin kanssa Mysteerin, jonka missio on yhdistää ja innostaa ihmisiä pelaamisen kautta (blogi pariskuntayrittämisestä). Pääpaino oli elokuuhun 2019 asti pakohuonepeleissä, joissa kävi yli 100 000 pelaajaa. Myimme pakopelitoiminnan ja keskitymme nykyisin toimeksiantoihin ja laajemmin erilaisiin tosielämän peleihin.

Kuvia yrittäjäuran varrelta

Jussi Venäläinen SisusavottaJussi Venäläinen SisusavottaJussi Venäläinen mukavaJussi Venäläinen mukavaJussi Venäläinen mukavaJussi Venäläinen puhe TEDxjussi venäläinen mysteeriJussi Venäläinen MysteeriJussi Venäläinen MysteeriJussi Venäläinen puhe

Tarinani


Olen aina omannut poltteen tehdä omaa juttuani, omalla tavallani. Jossain määrin ääripäinen luonteeni on johtanut minua tekemään asioita täysillä, joka ei aina ole vain hyvä asia. Urani voisi ajatella alkaneen 10-vuotiaana erilaisten tulosteiden, kuten kalenterien myymisellä sukulaisille ja naapureille. Ensimmäinen innovaationi oli pokemonkorttien väärentäminen 11-vuotiaana – en ole ylpeä tavasta, mutta luovuudesta kyllä. Nuoruudessa unelmaurakseni muodostui ammattimainen vedonlyönti, jonka parissa toimin muutaman vuoden ajan, mutta jatkuva tilastoanalyysien työstäminen hävisi kisassa opiskelujen ja parisuhteen kanssa. Vedonlyönnin jälkeen päädyin konsultoinnin, opiskelija- ja yrittäjyysyhteisöjen sekä opettajuuden pariin. Pitkään tekemiseni keskittyi ainoastaan uraorientoituneiseen suorittamiseen ja saavuttamiseen, vailla järkevämpää päämäärää. Tekeminen paisui jatkuviin sadan tunnin työ- ja opiskeluviikkoihin ja joskus öiden väliin jättämisellä jopa 130-tuntisiin. Sain paljon aikaan, pääsin päätoimiseksi opettajaksi 22-vuotiaana ja tein maisterin paperit vajaassa kolmessa vuodessa ollen samalla päätöissä, mutta silti jotain puuttui.

Ensimmäinen käyntikorttini

Parin vuoden paahtamisen jälkeen päätin poiketa perinteisestä kauppatieteilijän urasuunnasta ja lähteä hyvinvoinnin pariin, jolloin perustin Sisusavotan ja aloitin opiskelut liikuntatieteellisessä. Ravinnon ja fysiikan valmentaminen oli palkitsevaa, mutta silti tuntui, että tämä ei ollut aivan sitä, mitä alun perin lähdin hakemaan. Päädyin sivupolkuna perustamaan ruoan verkkokauppa Mukavan, joka kuitenkin teki aika nopean konkurssin. Samaan aikaan perustin puolisoni Emmin kanssa tosielämän peleihin keskittyvän Mysteerin, josta tuli meille pidempiaikainen väylä pariskuntayrittäjyyteen aikuisten pelaamisen ja leikkimisen edistämisen parissa (lisää blogitekstissä). Matka kymmeniä ihmisiä työllistävän ja tuhansia pelaajia kuukausittain palvelevan peliyrityksen kasvattamisen parissa oli hieno, mutta veri on kuitenkin vetänyt minua vuosien ajan takaisin itsensä kehittämisen pariin. Tällä kertaa sen PT-hommista osittain puuttuneen palasen eli mentaalisen puolen pariin.

Eräs aamu vuonna 2018 mietin tuottavuuden kaavaa ja pohdin sen olevan Olennaisuus x Tavat x Flow. Kaksi ensimmäistä olivat jo minulle tuttuja ja yleisestikin paljon käsiteltyjä aiheita, mutta flow-tila oli tuntemattomampi maaperä, joten aloin tutkimaan sitä syvemmin. Se tarjosikin teemana enemmän leveyttä ja syvyyttä kuin osasin odottaa. Flow’hun liittyvät luovuus, tuottavuus, motivaatio, suorituskyky, oppiminen, ja onnellisuus sekä moni muu asia aivoissa ja ihmismielessä. Niinpä päätin aloittaa tutkimusmatkan flow'n pariin ilman takarajaa. Tarkoitukseni on selvittää flow perinpohjin ja ammentaa siitä kaikki olennainen tieto kiteytettynä jakoon eteenpäin. Flow’n parissa työskennellessä olen ytimessä, ja siinä yhdistyvät tavalla tai toisella kaikki merkittävimmät kiinnostuksenkohteeni, joiden parissa olen halunnut toimia koko ikäni. Voisi puhua siis kutsumuksesta.

Tehtyä

TYÖ- JA YRITYSHISTORIA
 • Tirehtööri ja perustaja, Flow Akatemia Oy, 2020-
 • Perustaja @ RehtiRakennus Oy, 2018 –
 • Valmentaja ja perustaja @ JV Akatemia, 2017-2020
 • TJ ja perustaja @ Mysteeri Experience Oy, 2015-
 • TJ ja perustaja @ Mukava Ruoka Oy, 2015–2018
 • Päävalmentaja ja perustaja @ Sisusavotta, 2012–2015
 • Liiketalouden opettaja @ P-K AMK & AO, 2010–2012
 • Ammattimainen vedonlyöjä, 2006–2009
PAPEREITA
 • Liikuntatieteet, liikuntabiologian opintoja 2013–2015
 • Kasvatustieteet, aikuisopettajan pedagogiset 2011–2012
 • Kauppatieteet, maisteri 2008–2011
PROJEKTIT JA LUOTTAMUSPESTIT
 • Itsensä kehittämisen kerho, 2015–2016
 • Hallituksen jäsen, IWELLO Oy, 2014–2015
 • Jyväskylä Speakers, 2014
 • Liikunnan bisnessparraajat, 2013–2014
 • Perustaja ja hallitusjäsen, JoensuuES, 2011–2013
 • Perustaja ja hallitusjäsen, Reaktioryhmä, 2009–2013
 • Varapj ja yrityssuhdevastaava, Optimi ry, 2010
Podcasteja

Hauskoja, satunnaisia ja itsekehuvia faktoja