Jussi Venäläinen

Ihminen, tarina ja missio

Missioni on edistää myötävirtaa


Myötävirtaisuus tarkoittaa minulle viisaudesta, rakkaudesta, totuudesta, dialogisuudesta ja kestävistä valinnoista käsin toimimista. Vähentäen tarpeetonta kitkaa ja kärsimystä.

Myötävirtaisuus on myös toimimista pienimmän vastuksen kautta väkisin puskemisen sijaan. Niin työpaikoilla, harrastuksissa, ihmissuhteissa, arjessa, elämässä kuin yhteiskunnassa. Se ei kuitenkaan tarkoita passiivisuutta, vaan metamodernia ja tilanneviisasta luovimiskykyä mm. tekemisen ja olemisen, tuottavuuden ja hyvinvoinnin, tehokkuuden ja resilienssin välillä.


Etiketti

Filosofia: Viisaus
Uskonto: Rakkaus
Meta-arvo: Myötävirta
Polttoaine: Intohimo
Lasi: Puoliksi täynnä
Motto: ”Kolmipyörä.”

Avainteemat

Viisaus ja merkitys
Hyvinvointi, liike, tanssi
Ajattelu ja elämänfilosofia
Tekeminen ja oleminen
Intensiteetti
Seikkailu ja veijarius

Menossa nyt

Tirehtööri, FLOW AKATEMIA Oy, 2020 -

Flow Akatemia on perustamani putinki, jonka missio on edistää myötävirtaa ja viisasta (työ)elämää. FA valmentaa ihmisille ja työyhteisöille flow-osaamista eli flow-tilan ja viisaan työn edellytysten vaalimista työssä ja elämässä.

TOIMITUSJOHTAJA, MYSTEERI EXPERIENCE OY, 2015 -

Pyöritämme puolisoni Emmin kanssa Mysteeriä, jonka missio on yhdistää ja innostaa ihmisiä pelaamisen kautta (blogi pariskuntayrittämisestä). Pääpaino oli elokuuhun 2019 asti pakohuonepeleissä, joissa kävi yli 100 000 pelaajaa. Myimme pakopelitoiminnan ja keskitymme nykyisin toimeksiantoihin ja laajemmin erilaisiin tosielämän peleihin.

Kuvia yrittäjäuran varrelta

Jussi Venäläinen SisusavottaJussi Venäläinen SisusavottaJussi Venäläinen mukavaJussi Venäläinen mukavaJussi Venäläinen mukavaJussi Venäläinen puhe TEDxjussi venäläinen mysteeriJussi Venäläinen MysteeriJussi Venäläinen MysteeriJussi Venäläinen puheJussi Venäläinen puheJussi Venäläinen puheJussi Venäläinen puhe

Tarinani


Olen aina omannut poltteen tehdä omaa juttuani, omalla tavallani. Enkä edes välttämättä paremmin, vaan vain eri tavalla. Minua kiehtoivat lapsena tutkimusmatkailijat ja heidän seikkailunsa. Toinen toimintaani määrittävä piirre on ollut intensiteettiä kaipaava luonteeni, joka yhdistettynä teollisten ajattelumallien kasvuympäristöön on johtanut minua tekemään asioita kovaa, ja paljon - hyvässä ja pahassa.

"Urani" voisi ajatella alkaneen 10-vuotiaana erilaisten tulosteiden, kuten kalenterien myymisellä sukulaisille ja naapureille. Ensimmäinen innovaationi oli pokemonkorttien väärentäminen 11-vuotiaana – tavasta en ole ylpeä, mutta luovuudesta kyllä. Tuon jälkeen olin työn parissa pääosin tehtaissa, varastoissa, logistiikassa ja kalustefirmoissa. Jo teini-iässä unelma-ammatikseni muodostui ammattimainen vedonlyönti, jonka parissa toimin muutaman vuoden ajan, mutta ylenmääräinen ja yksinäinen tilastoanalyysien työstäminen hävisi kisassa muulle elämälle.

Vedonlyönnin jälkeen päädyin konsultoinnin, opiskelija- ja yrittäjyysyhteisöjen sekä opettajuuden pariin. Tuohon aikaan tekemiseni keskittyi pääosin perinteiseen uraorientoituneeseen suorittamiseen ja saavuttamiseen. Tekeminen paisui parin vuoden ajaksi sadan tunnin työ- ja opiskeluviikkoihin ja joskus öiden väliin jättämisellä jopa 130-tuntisiin. Jollain ihmeellä en palanut loppuun - ehkä siksi että dopamiininjanoinen ja nuoruuden kuolemattomuudella varustettu Jussi ei edes osannut moista pelätä.

Sain paljon aikaan, pääsin päätoimiseksi opettajaksi 22-vuotiaana ja tein maisterin paperit vajaassa kolmessa vuodessa ollen samalla töissä ja ainejärjestöaktiivi, mutta kliseisesti ilmaisten jotain puuttui.‍

Ensimmäinen käyntikorttini

Parin vuoden paahtamisen jälkeen päätin poiketa perinteisestä kauppatieteilijän urasuunnasta ja lähteä hyvinvoinnin pariin, jolloin perustin Sisusavotan ja aloitin opiskelut liikuntatieteellisessä. Hyvinvointiteemat sytyttivät, mutta varsinainen ravinto- ja fysiikkapuolen valmentaminen ei ollut aivan sitä, mitä alun perin lähdin siltä suunnalta hakemaan. Tuossa vaiheessa heräsin siihen, että minulla on kiinnostus syvempiä teemoja ja mieltä kohtaan, mutta niiden parissa työskentelyyn ei ollut vielä paukkuja.

Tuolloin minua oli jo vuosia houkutellut lähteä “kunnolla yrittämään” startupin tai kasvuyrityksen puikoissa. Sellainen mahdollisuus tuli vastaan, kun rakensimme tyhjästä täysverisen uuden (verkko)ruokakaupan Mukavan. Yritys teki kuitenkin suhteellisen nopean, mutta hallitun konkurssin.

Yhtaikaa Mukavan kanssa perustin puolisoni Emmin kanssa tosielämän peleihin keskittyvän Mysteerin. Harrastusyrityksestä kehkeytyi meille pidempiaikainen väylä pariskuntayrittäjyyteen aikuisten pelaamisen ja leikkimisen edistämisen parissa (lisää blogitekstissä). Matka viisikymmentä ihmistä työllistävän ja tuhansia pelaajia kuukausittain palvelevan peliyrityksen kasvattamisen parissa oli hieno, mutta veri kuitenkin veti minua teemojen pariin, jotka olivat aiemmin jääneet hyvinvoinnin saralla uupumaan.

Aloin kesällä 2018 syventyä flow-tilaan, joka oli pitkään ollut minulle kiinnostava, mutta vieras teema. Mitä enemmän siihen tutustuin, sitä enemmän se tuntui tarjoavan leveyttä ja syvyyttä sekä rajapintoja minua pitkään kiinnostaneisiin teemoihin. Flow-tilaan kun liittyvät mm. luovuus, tuottavuus, motivaatio, suorituskyky, oppiminen, ja onnellisuus. Se on myös teemana erittäin mielenkiintoisesti liitoksissa mieleen ja kehoon sekä ihmiskokemukseen kaikkinensa.

Teimme 2019 exitin Mysteeristä, jolloin siirryin kokoaikaisesti flow'n pariin. Ammensin oppia tiedeartikkeleista sekä urheilun, taiteen ja työn huipputekijöiltä. Kirjoitin aiheesta kirjan ja kun teema resonoi yleisöön sekä teorian että konkretian tasolla niin tuntuvasti, siirryin täyspäiväiseksi valmentaja-puhujaksi. Itsensä kehittämisen ja työn kehittämisen teemat ja niiden tutkiminen olivat olleet minulle vahvasti läsnä jo vuosikymmenen, ja olin vuosien varrella ehtinyt kenttätestata isoa kavalkaadia erilaisia metodeja omassa työssä ja johtamisessa, mutta vasta tässä kohtaa sain nivottua tuhansien muistiinpanojeni ja eklektisen osaamiseni yhtenäiseksi kokonaisuudeksi.

Nykyisin ydinfokukseni on ankkuroitunut viisauteen, mutta flow ei ole jäänyt - päinvastoin koen viisauden ja flow’n kulkevan vahvasti käsi kädessä. Flow’n ja viisauden parissa työskennellessä koen olevani ytimessä, ja niissä yhdistyvät tavalla tai toisella kaikki merkittävimmät kiinnostuksenkohteeni, joiden parissa olen halunnut toimia koko ikäni. Ikigai ja mitä näitä nyt oli. Puhuisin kutsumuksesta.

Ihailin lapsena tutkimusmatkailijoita. Päädyin lopulta itse sellaiseksi - uusien maiden ja mantujen sijaan tutkimuskenttäni on konseptuaalinen. Olen ajattelutaiteilija, joka tutkii avoimesti uusia kenttiä, mutta pyrkii syntetisoimaan ja viestimään eteenpäin vain asioita, jotka pitävät vettä. Minulla on insinöörin mieli ja taiteilijan sielu, ja ajattelu sekä sen herättely ja viisastaminen ovat tapani olla palveluksessa.

Tehtyä

TYÖ- JA YRITYSHISTORIA
 • Tirehtööri ja perustaja, Flow Akatemia Oy, 2020-
 • Perustaja @ RehtiRakennus Oy, 2018 –
 • Valmentaja ja perustaja @ JV Akatemia, 2017-
 • TJ ja perustaja @ Mysteeri Experience Oy, 2015-
 • TJ ja perustaja @ Mukava Ruoka Oy, 2015–2018
 • Päävalmentaja ja perustaja @ Sisusavotta, 2012–2015
 • Liiketalouden opettaja @ P-K AMK & AO, 2010–2012
 • Ammattimainen vedonlyöjä, 2006–2009
 • Logistiikkakoordinaattori, konsultti, tehdas- ja varastotyöntekijä, vahtimestari, automyyjä, flyygelinasentaja, mainostenjakaja, 2000-2010
PAPEREITA
 • Liikuntatieteet, liikuntabiologian opintoja 2013–2015
 • Kasvatustieteet, aikuisopettajan pedagogiset 2011–2012
 • Kauppatieteet, maisteri 2008–2011
PROJEKTIT JA LUOTTAMUSPESTIT
 • Itsensä kehittämisen kerho, 2015–2016
 • Hallituksen jäsen, IWELLO Oy, 2014–2015
 • Jyväskylä Speakers, 2014
 • Liikunnan bisnessparraajat, 2013–2014
 • Perustaja ja hallitusjäsen, JoensuuES, 2011–2013
 • Perustaja ja hallitusjäsen, Reaktioryhmä, 2009–2013
 • Varapj ja yrityssuhdevastaava, Optimi ry, 2010
Podcasteja

Hauskoja, itsekehuvia ja satunnaisia faktoja