Jussi Venäläinen

Mies, tarina ja missio

Missio

Missioni on myötävirta, joka tarkoittaa meidän kaikkien elämän kitkattomuutta – pitkällä ja lyhyellä aikavälillä. Työkaluni sen edistämiseen on flow-tila.


Filosofia

Kysymykset > vastaukset
Intohimo syntyy tekemällä.
Tylsät reitit on tylsille ihmisille.
”Kolmipyörä.”

Sytyttäjät

Ajattelu
Elämänfilosofia
Tekeminen
Oppiminen
Itsensä kehittäminen
Hyvinvointi
Liike
Tanssi
Veijarius

Menossa nyt

Tirehtööri & PERUSTAJA @ FLOW AKATEMIA, 2020 -

Flow Akatemia on perustamani yritys, jonka missio on edistää myötävirtaa. FA kouluttaa organisaatioita, yrittäjiä ja tietotyöläisiä flow-tilan ja sen edellytysten vaalimisessa. Tulevaisuudessa FA:n on tarkoitus toimia myös urheilun ja taiteen kentällä, liiketoiminnan sijaan yleishyödyllisemmällä kulmalla.

TOIMITUSJOHTAJA JA PERUSTAJA, MYSTEERI EXPERIENCE OY, 2015 -

Perustimme puolisoni Emmin kanssa Mysteerin, jonka missio on yhdistää ja innostaa ihmisiä pelaamisen kautta (blogi pariskuntayrittämisestä). Pääpaino oli elokuuhun 2019 saakka pakohuonepeleissä, joissa Mysteeri oli Suomen suurin toimija – yhteensä Mysteerillä kävi yli 100 000 pelaajaa. Pakopelien myynnin myötä Mysteeri keskittyy nykyisin toimeksiantoihin ja tosielämän peleihin yleisemmin.

Kuvia yrittäjäuran varrelta

Jussi Venäläinen SisusavottaJussi Venäläinen SisusavottaJussi Venäläinen mukavaJussi Venäläinen mukavaJussi Venäläinen mukavaJussi Venäläinen puhe TEDxjussi venäläinen mysteeriJussi Venäläinen MysteeriJussi Venäläinen MysteeriJussi Venäläinen puhe

Tarinani


Olen aina omannut poltteen tehdä omaa juttuani, omalla tavallani. Jossain määrin ääripäinen luonteeni on johtanut minua tekemään asioita täysillä, joka ei aina ole vain hyvä asia. Urani voisi ajatella alkaneen 10-vuotiaana erilaisten tulosteiden, kuten kalenterien myymisellä sukulaisille ja naapureille. Ensimmäinen innovaationi oli pokemonkorttien väärentäminen 11-vuotiaana – en ole ylpeä tavasta, mutta luovuudesta kyllä. Nuoruudessa unelmaurakseni muodostui ammattimainen vedonlyönti, jonka parissa toimin muutaman vuoden ajan, mutta jatkuva tilastoanalyysien työstäminen hävisi kisassa opiskelujen ja parisuhteen kanssa. Vedonlyönnin jälkeen päädyin konsultoinnin, opiskelija- ja yrittäjyysyhteisöjen sekä opettajuuden pariin. Pitkään tekemiseni keskittyi ainoastaan uraorientoituneiseen suorittamiseen ja saavuttamiseen, vailla järkevämpää päämäärää. Tekeminen paisui jatkuviin sadan tunnin työ- ja opiskeluviikkoihin ja joskus öiden väliin jättämisellä jopa 130-tuntisiin. Sain paljon aikaan, pääsin päätoimiseksi opettajaksi 22-vuotiaana ja tein maisterin paperit vajaassa kolmessa vuodessa ollen samalla päätöissä, mutta silti jotain puuttui.

Ensimmäinen käyntikortti

Parin vuoden paahtamisen jälkeen päätin poiketa perinteisestä kauppatieteilijän urasuunnasta ja lähteä hyvinvoinnin pariin, jolloin perustin Sisusavotan ja aloitin opiskelut liikuntatieteellisessä. Ravinnon ja fysiikan valmentaminen oli palkitsevaa, mutta silti tuntui, että tämä ei ollut aivan sitä, mitä alun perin lähdin hakemaan. Päädyin sivupolkuna perustamaan ruoan verkkokauppa Mukavan, joka kuitenkin teki aika nopean konkurssin. Samaan aikaan perustin puolisoni Emmin kanssa tosielämän peleihin keskittyvän Mysteerin, josta tuli meille pidempiaikainen väylä pariskuntayrittäjyyteen aikuisten pelaamisen ja leikkimisen edistämisen parissa (lisää blogitekstissä). Matka kymmeniä ihmisiä työllistävän ja tuhansia pelaajia kuukausittain palvelevan peliyrityksen kasvattamisen parissa oli hieno, mutta veri on kuitenkin vetänyt minua vuosien ajan takaisin itsensä kehittämisen pariin. Tällä kertaa sen PT-hommista osittain puuttuneen palasen eli mentaalisen puolen pariin.

Eräs aamu vuonna 2018 mietin tuottavuuden kaavaa ja pohdin sen olevan Olennaisuus x Tavat x Flow. Kaksi ensimmäistä olivat jo minulle tuttuja ja yleisestikin paljon käsiteltyjä aiheita, mutta flow-tila oli tuntemattomampi maaperä, joten aloin tutkimaan sitä syvemmin. Se tarjosikin teemana enemmän leveyttä ja syvyyttä kuin osasin odottaa. Flow’hun liittyvät luovuus, tuottavuus, motivaatio, oppiminen ja onnellisuus sekä moni muu asia aivoissa ja ihmismielessä. Niinpä päätin aloittaa tutkimusmatkan flow'n pariin ilman takarajaa. Tarkoitukseni on selvittää flow perinpohjin ja ammentaa siitä kaikki olennainen tieto kiteytettynä jakoon eteenpäin. Flow’n parissa työskennellessä olen ytimessä, ja siinä yhdistyvät tavalla tai toisella kaikki merkittävimmät kiinnostuksenkohteeni, joiden parissa olen halunnut toimia koko ikäni. Voisi puhua siis kutsumuksesta.

Aiemmin tehtyä

TYÖ- JA YRITYSHISTORIA
 • Perustaja @ RehtiRakennus Oy, 2018 –
 • Valmentaja ja perustaja @ JV Akatemia, 2017-2020
 • TJ ja perustaja @ Mukava Ruoka Oy, 2015–2018
 • Päävalmentaja ja perustaja @ Sisusavotta, 2012–2015
 • Liiketalouden opettaja @ P-K AMK & AO, 2010–2012
 • Ammattimainen vedonlyöjä, 2006–2009

PAPEREITA
 • Liikuntatieteet, liikuntabiologian opintoja 2013–2015
 • Kasvatustieteet, aikuisopettajan pedagogiset 2011–2012
 • Kauppatieteet, maisteri 2008–2011
PROJEKTIT JA LUOTTAMUSPESTIT
 • Itsensä kehittämisen kerho, 2015–2016
 • Hallituksen jäsen, IWELLO Oy, 2014–2015
 • Jyväskylä Speakers, 2014
 • Liikunnan bisnessparraajat, 2013–2014
 • Perustaja ja hallitusjäsen, JoensuuES, 2011–2013
 • Perustaja ja hallitusjäsen, Reaktioryhmä, 2009–2013
 • Varapj ja yrityssuhdevastaava, Optimi ry, 2010
Podcasteja

Hauskoja ja satunnaisia faktoja