Tasapainoinen elämä on nykyajan harha - kannattaako sitä edes tavoitella?

Jussi Venäläinen
10.4.2018
tasapaino-elama
”Minä en usko tasapainoon.”

Tämä lause kolahti lujaa, kun luin viime yönä unettomuuteeni norjalaisen mentaalivalmentaja Erik Bertrandt Larsenin kirjaa Vahva. Se laittoi ajattelemaan. Luen paljon ja kuulen paljon ajatuksia, mutta harva ajatus saa minua kääntämään kelkkani jonkin asian suhteen.

Tasapainoon pyrkimisestä on tullut nykyihmisten limbo. Itsessään kauniista asiasta ja hyvästä lähtökohdasta on nykyajan odotuksiin peilattuna tullut aivan jotain muuta kuin tasapainoista. Nykyajan mahdollisuus nähdä toisten ihmisten elämän huippuhetkiä jatkuvalla toistolla on vääristänyt odotukset "normaalista". Monet erehtyvät kuvittelemaan, että elämän osa-alueet ovat kaikilla muilla täydellisessä tasapainossa. Merkityksellisen ja inspiroivan työn lisäksi pitäisi olla aikaa ja energiaa ystävyyssuhteille, joogalle, teatterikerholle, thainyrkkeilylle, blogille, terrierille ja hyväntekeväisyystyölle sekä omata ruusuilla tanssittava parisuhde, idyllinen perhe-elämä, harmonisesti sisustettu omistuskämppä ja pyykkilautavatsa.

Moni ajattelee, että on elämä on tasapainossa sitten, kun kaikki asiat ovat hyvin. Ongelma on, että siinä tilanteessa ei olla lähes koskaan. Mikäli kaikki olisikin reilassa, niin elämä osaa kyllä yllättää. Ja jos tasapainossa onnistuisi pysymään, niin ihmismieli tylsistyy ja määrittelee uuden, korkeamman riman asioille. Tasapaino on karannut ihmisten mielikuvissa niin kauas, että siihen ei käytännössä voi päästä. Tasapainon tavoittamattomuus taas on omiaan tuottamaan syyllisyyttä ja riittämättömyyttä. Joku saattaa heristää sormeaan, että ongelma on ihmisten vääristyneessä ajatuksessa tasapainosta. Niin onkin, mutta semantiikan muuttamisen sijaan on helpompi unohtaa ajatus tasapainosta, koska vertailuun taipuva ihmismieli on niin herkkä luomaan tasapainosta vääristyneen kuvan.

Kyynistä tai ei, mutta elämä vaan on helpompaa, kun ei usko tasapainon olevan olemassa.

Elämä on joka tapauksessa jatkuvaa ailahtelua erilaisten tilanteiden, ajatusten ja tunteiden ristitulessa. Miksi siis edes yrittää luoda illuusiota tasapainosta, saati tavoitella sitä? On parempi vain opetella tanssimaan sateessa kuin yrittää suojautua siltä. Kengät kastuvat kuitenkin.

Miten saavuttaa onnellisuus, jos ei tasapainon kautta?

Et kuitenkaan saa elämässäsi kaikkea, saati kaikkia asioita täydelliseen tasapainoon, mutta jotkut asiat voit saada erittäin hyvälle ja kestävälle tolalle. Vaikka et saavuttaisi tasapainoa, niin voit saavuttaa sisäisen rauhan keskittymällä sinulle tärkeisiin asioihin ja hyväksymällä sen, että kaikkea et voi saada. Erik Larsenin vinkein, aloita vastaamalla näihin:

1. Mitkä asiat elämässäsi ovat sinulle merkityksellisiä?

2. Mitkä noista asioista ovat sinulle tärkeimpiä?

Aseta ne tärkeysjärjestykseen. Todellinen tasapaino löytyy etsimättä, kun panostat sinulle tärkeimpiin asioihin.

Jaa tämä kirjoitus muidenkin
iloksi ja hyödyksi.