Onnellisuus löytyy kivun ja kärsimyksen välistä

Jussi Venäläinen
12.5.2018
onnellisuus-kipu

Onnellisuus on asia, jota me kaikki tavalla tai toisella tavoittelemme. Jokaisella on oma näkemyksensä hyvästä elämästä, mutta se sisältää länsimaalaisilla harvoin kielteisiä asioita, vaikka kipu ja kärsimys ovat erittäin olennaisessa osassa onnellisuutta.

Hyvää elämää tavoitellaan aina joko tässä hetkessä tai sen mahdollistamiseksi pidemmällä tähtäimellä. Molempiin panostamiselle on paikkansa, kumpikaan ei yksinään toimi. Pelkästään tämän hetken nautintoon panostamalla on tiedossa kärsimystä myöhemmin. Esimerkiksi katsomalla illalla muutaman lisäjakson Stranger Thingsia Netflixistä olet seuraavana päivänä väsyneempi, etkä saa aikaiseksi asioita, joita olit suunnitellut. Jos taas tavoittelemme ainoastaan pitkän tähtäimen onnellisuutta, olemme kyllä valmiita kokemaan kipua välttääksemme kärsimystä tulevaisuudessa, mutta unohdamme tulevaisuuspäissämme nauttia arjesta ja tästä hetkestä. Koko elämämme on näiden kahden ääripään, kivun ja kärsimyksen, välissä tasapainoilua ja onnellisuus löytyy jostain sieltä välistä.

Valmius kokea kipua kärsimyksen välttämiseksi on tie kestävään onnellisuuteen.

On helppo ajatella, että meille ei olisi kerrottu, miten tulisi elää. Kuitenkin koko elämämme ajan vanhempamme, isovanhempamme, koulujärjestelmä, kirkko ja yhteiskunta ovat yrittäneet kertoa omia menetelmiään, mutta ne eivät välttämättä ole kelvanneet. Haluamme löytää oman tiemme ja omat tapamme, joita toteuttaa, ja valita itse gurut, joiden oppeja seuraamme. Onnellisuuden kaavoja on yhtä monta kuin meitä ihmisiä. Aivokemiamme ja fysiologiamme ovat kuitenkin sen verran samanlaisia, että niihin pätevät samat lainalaisuudet. Tarvitsemme vaikeuksia ja ongelmia, jotta voimme kokea onnellisuutta. Hyvät hetket eivät tunnu miltään, jos koko elämä on ruusuilla tanssimista. Arki ei voi olla pelkkää juhlaa.

Onnellisuus vaatii joskus nautintojen uhraamista

Vaikka haluaisimmekin antaa itsellemme liekaa ja keskittyä nautintoon, niin ei ole väistettävissä, että pitkän tähtäimen nautintoihin keskittyvät ihmiset saavuttavat todennäköisemmin hyvän elämän, niin yleisillä kuin omilla mittareillaan. Läpi elämän eri osa-alueiden asioita saavutetaan tekemällä uhrauksia. Parisuhteeseen sitoutumalla uhraat vapauttasi, keskittymällä uraan uhraat vapaa-aikaasi. Uhrauksia ei kuitenkaan koskaan tehdä tietoisesti turhan takia. Valmius kokea kipua kärsimyksen välttämiseksi on tie kestävään onnellisuuteen. Tämä kipu voi olla gradun edistäminen, lenkille lähteminen tai suklaapatukan jättäminen hyllyyn. Jos välttelemme kipua, seuraa kärsimystä. Gradun tekemättömyydestä seuraa syyllisyyttä ja asioiden edistymättömyyttä, lenkille lähtemättömyydestä ja suklaapatukan syönnistä seuraa huonompi terveys.

Kivun kokeminen ei ole itseisarvo.

Kivun välttelystä voi syntyä kierre, jossa huonoa oloa korjataan jatkuvasti nopeilla nautinnoilla, vaikka on tiedossa, että se toimii vain hetken ja lopulta vain syventää kärsimystä. Tarpeeksi pitkään jatkuessaan kivun välttely johtaa pahempiin seurauksiin, kuten sairauksiin, unelmien romuttumiseen, masennukseen ja jopa kuolemaan. Vastakkaisena ääripäänä kivun kokeminen ei ole itseisarvo. Idea ei ole elää jatkuvasti kivussa, vaan valita tietoisesti hetket, jolloin on järkevää kokea kipua pitkää tähtäintä ajatellen.

Mistä sitten tietää milloin nauttia? Silloin kun siltä oikeasti tuntuu tai kun sille on oikeasti tarvetta. Nautinnot pitää tarkoituksellisesti valita, ei toteuttaa niitä tavan takia. Jos joka kerta töistä kotiin tullessaan avaa oluen tai aina pihalle päästyään laittaa tupakan tulille, onko se enää niin nautinnollista, hetken tietoista pyhittämistä? Jos epäilyttää, että pitäisikö sittenkään toteuttaa lyhyen tähtäimen nautinto vai ei, jätä se väliin. Tämä tuntuu rajoittavalta, mutta elämä ei ole aina kivaa. Mitä enemmän välttelet kipua, sitä surkeampaa on normaali elämäsi ja sitä enemmän tarvitset pakokeinoja. Uskalla kohdata kipu, kun se on tarpeellista, niin olet askeleen kauempana kärsimyksestä. Tietoisesti valittu kipu on yksi onnellisuuden polttoaineista.

Jaa tämä kirjoitus muidenkin
iloksi ja hyödyksi.