Veriarvojen testaus Tallinnassa – Mitä, miksi ja miten?

Veriarvojen testaus Tallinnassa – Mitä, miksi ja miten?

Veriarvojen testaus Tallinnassa – Mitä, miksi ja miten? 1024 637 Jussi Venäläinen

 

Toiset rahtaavat Suomenlahden yli viinaa humaltuakseen halvemmalla.

Minä kannan vertani etelään ja saan edullisemmin veriarvoja. Miksi teen niin?

Mitä?

Veriarvojen kautta voi tulkita montaa asiaa omassa terveydentilassa. Julkiset terveyskeskukset eivät luonnollisestikaan tee mittauksia potilaan mielenkiinnon, vaan sairauteen tai vaivaan liittyvän syyn perusteella. Halutessaan laajempia mittauksia pitää siis turvautua yksityiseen puoleen. Testaus on perinteisesti ollut Suomessa kallista, joten monet biohakkerit ja itsensä mittaamisesta kiinnostuneet ovat vuosien ajan käyneet tekemässä mittauksensa Tallinnassa, jossa mittaus maksaa vain murto-osan Suomen laboratorioiden hinnoista. Esimerkiksi D-vitamiinin testaus Suomen Synlabilla maksaa 49,50 euroa ja Tallinnan Synlabilla 9,70 euroa.

Yksittäiset testit ovat Suomessa olleet todella korkeahintaisia, mutta viime vuosina oman maamme kamaralle on tullut testejä paketteina tarjoavia palveluita, kuten TerveDx ja Puhti. Ensimmäisen näistä paketit ovat monipuolisempia ja sisältävät valmennuksien tuloksien tulkintaan, mutta ovat selkeästi kalliimpia (495-995 euroa). Puhdin hintataso pakettien puolella on hyvin kohtuullinen verrattuna Suomen aiempaan hintatasoon (Laaja Puhti-terveyspaketti 139 euroa), mutta ei silti päihitä etelänaapurin hintoja. Isona hyötynä Suomen palveluissa on tietysti helppous siinä, että testit voi tehdä kotimaan kamaralla.

Olen itse käynyt mittauttamassa veriarvoja Tallinnassa kolme kertaa ja jokainen kerta on ollut Synlabilla, joka sijaitsee noin kaksi kilometriä ydinkeskustasta. Testauslaboratorioita on varmasti useampia, mutta Synlab on ollut luotettavan oloinen, heiltä löytyy suuri määrä erilaisia testejä ja paikka on vaikuttanut kliiniseltä. Monen asian suhteen minulle ei ole niin justiinsa hoidetaanko asiat aivan tiptop, mutta se on ihan mukava lisä verinäytteiden tapauksessa. Mainittakoon vielä, että minulla ei ole mitään yhteistyötä yhdenkään edellä mainitun toimijan kanssa, enkä hyödy tästä kirjoituksesta kaupallisesti.

Miksi?

Eräs tuttu kysyi minulta joskus, että eikö tällainen veriarvojen itse toteutettu ja maksettu mittaaminen ole vähän hifistelyä? Onhan se. Itseäni vaan kiinnostaa kehittää omaa terveyttä ja hyvinvointia, joten jos voin saada terveydestä kovaa dataa ja siten tietää mitä omassa toiminnassa parantaa, niin olen valmis näkemään vähän vaivaa ja maksamaan siitä. Intuitio ja oman kehon kuuntelu eivät pysty kertomaan kaikkea, mututuntuma ei riitä kertomaan esimerkiksi omista sinkkitasoista. Veriarvot kertovat, mitä asioita lisätä omaan ruokavalioon tai ottaa lisäravinteena, tai päinvastoin, mitä jättää pois. Niistä voi myös saada selityksiä erilaisille vaivoille, aivosumulle, väsymykselle ja muille vastaaville. Tyhjentäviä vastauksia veriarvot eivät tarjoa, koska ne eivät mittaa aivan koko kehon toimintaa ja toisaalta, ne kertovat vain mittaushetkestä. Osa arvoista voi ailahdella herkästi esimerkiksi flunssan myötä. Veriarvoista saa kuitenkin suuntaa sille, pitäisikö johonkin asiaan kiinnittää huomiota.

Miten?

Veriarvojen testaus on tehty todella helpoksi. Siihen ei tarvitse tehdä ajanvarausta, vaan riittää kunhan kävelet laboratorion aukioloaikaan sisään. Tiskillä kerrot, että haluat teettää veritestejä, ruksailet papereista haluamasi ja maksat testit. Sitten jonotat vuoroasi verinäytteen ottoon, jonka jälkeen hoitaja ottaa sinut sisään, tekee yhden piston ja ottaa parin putkilon verran verta testejä varten. Jonotusaika on itselläni vaihdellut viidestä minuutista puoleen tuntiin. Luovutettuasi verta voit lähteä ja saat testitulokset sähköpostiin parin arkipäivän sisällä. Jotkut mittaukset, kuten omegat ja vitamiinit, lähtevät Saksaan asti, joten niiden tuloksia joutuu odottamaan pari viikkoa.

Suunnittele testit etukäteen ennen kuin menet paikalle ja huomioi, että testipaperit ovat vain viroksi. Se ei onneksi ole suuri ongelma, koska papereissa käytetään pääosin yleistermejä, kuten HDL, mutta muutama arvo on nimetty jännästi: Alempana tulevassa paketissa esitellyistä estradioli on östradiool ja laaja verenkuva on hemogramm 5-osalise leukogrammiga. Löydät kuvat 10.5.2019 käytössä olleista testipapereista tästä ja tästä. Laput näyttävät pelottavammilta kuin oikeasti ovat, koska suurimman osan listasta voi sivuuttaa. Jälkikäteisedit: Synlabilta löytyy englanniksi sivuiltaan tietoa paketeista ja yksittäistesteistä listana.

Jotta veriarvot ovat mahdollisimman vertailukelpoisia, ne kannattaa mitata aamulla paastomittauksena 10h syömättömyyden jälkeen ja alle vesilasin juoneena. Pari kertaa olen ollut Tallinnassa yötä lomareissun merkeissä ja käynyt testeissä ennen hotellin aamupalaa. Kerran olen tehnyt niin, että menin Tallinnaan aamulautalla ja suuntasin suoraan lautalta veritesteihin. Toimintatapaan vaikuttaa se, että kannattaako jokin veriarvoista ottaa mahdollisimman pian heräämisen jälkeen, kuten kortisoli.

Mitä mitata?

Mittaukset kannattaa valita oman budjetin ja tarpeen mukaan. Tein itse niin, että ensimmäisellä reissulla otin kattavammin veriarvoja lähes kaikesta. Seuraavilla kerroilla olen mittauttanut lähinnä niitä arvoja, jotka olivat ensimmäisellä kerralla pielessä tai joita haluan seurata. Ensimmäinen reissu maksoi useampia satasia, etenkin vitamiinit olivat kalliita, noin 30 euroa kappale, kuten myös omegat, joiden testaus maksoi noin 100 euroa. Jälkimmäiset reissut ovat olleet 50-80 euron välillä.

Laadin tähän aika yleispätevän ja suhteellisen edullisen, perusterveelle aikuiselle suunnatun testipaketin, jossa on mukana isoimpia hyvinvointiin vaikuttavia veriarvoja. Hintaa tällä paketilla on 111 euroa ja vastaavan hinta Suomessa on vähintään 300 euroa. Jokainen arvo listassa ei toki ole niin olennainen, kuten magnesium, sinkki, ASAT, GGT, mutta ne kuitenkin tarjoavat lisätietoa ja niiden hinta on vain kaksi euroa kipale.

Hormonit maksavat eniten, 7-10 euroa per mittaus, joten niistä tinkimällä hinta tippuu helpoiten, esimerkiksi insuliinin ja kortisolin voi halutessaan tiputtaa. Suosittelen hormoneista kuitenkin naisia testaamaan ainakin kilpirauhasarvo TSH:n ja miehiä testaamaan sukupuolihormonit. Mikäli sinulla on jotain erityisiä tai epäiltyjä terveysongelmia, niin kannattaa tietysti lisätä niihin liittyviä arvoja mukaan. Mainitaan vielä, että olen opiskellut vain liikuntabiologiaa, eli nämä eivät ole virallisia, terveydenhuollon ammattilaisen suosituksia. Otan kyllä mieluusti vastaan kritiikkiä testipaketista, jos jonkin arvon mukana oleminen ei ole järkevää tai jos jotain olennaista puuttuu.

 • Yleisarvot (30 euroa)
  • Laaja verenkuva (sisältää hemoglobiinin, punasolut, valkosolut yms.)
  • Verensokeri ja pitkäaikaissokeri HbA1c
  • Kokonaiskolesteroli, HDL, LDL ja triglyseridit
  • CRP eli tulehdusarvo
  • ALAT, ASAT, GGT
 • Vitamiinit ja mineraalit (36 euroa)
  • D-vitamiini
  • Magnesium, sinkki, natrium ja kalium
  • Rauta, ferritiini ja transferriini
  • Kreatiniini (sisältää eGFR:n)
 • Hormonit (45 euroa)
  • Kilpirauhashormoni TSH
  • Insuliini ja kortisoli
  • Testosteroni, estradioli ja SHBG
 • Halutessaan kattavampia tuloksia, voi mukaan miettiä:
  • Kilpirauhaspuolella FT3 ja FT4 (14 euroa)
  • Sukupuolihormonien puolella FSH, LH, progesteroni ja DHEA (+28 euroa)
  • B12-vitamiini (+33 euroa)

Miten tulkita veriarvot?

Tämä onkin sitten vähän haastavampi osa ja vaatii asiaan perehtymistä. Ensin tulokset joutuu kääntämään suomeksi, joka sujuu helposti Googlen kääntäjällä. Tyhjästä arvioita ei onneksi joudu keksimään, koska viitearvot antavat hyvän osviitan, missä arvon tulisi olla. Karkeasti voisi yleistää, että jos arvo osuu lähelle viitearvon minimin ja maksimin keskikohtaa, ollaan hyvillä vesillä.  Pelkkä viitearvojen sisällä oleminen ei kuitenkaan vielä kerro sitä, onko arvo optimaalinen, koska viitearvon vaihteluväli voi olla suuri. Esimerkiksi testosteronin (S-Testo) viitearvo on miehillä 8-29, mutta nuorelle miehelle sen on optimaalista olla yli 15, mieluusti yli 20. Tällaisia tietoja joutuu etsimään erikseen netin tietopankeista tai esimerkiksi aiemmin mainittujen mittauspalveluiden netistä löytyvistä raporttikuvista. Eli on syytä varautua perehtymiseen, jos haluaa tarkistaa muutakin kuin viitearvoihin osumisen, mutta samalla oppii kyllä monta asiaa hyvinvoinnista. Itselleni analysointi ja tiedon kaivaminen on osa hupia, mutta ei varmasti kaikille. Jos tulkinta kuulostaa vaivalloiselta, eikä kustannuspuoli ole niin justiinsa, kannattaa kääntyä suorilta suomalaisten palveluntarjoajien puoleen. Mikäli kiinnostaa saada selvitettyä perusveriarvoja suhteellisen edullisesti, on Laaja Puhti-terveystarkastus (139 euroa) hyvä vaihtoehto, koska vastaavan hinta Tallinnassa on 86 euroa. Puhdin hinnat ovat kuitenkin yksittäistestien puolella ovat korkeat, eli jos haluaa testata jotain valmiiseen pakettiin kuulumatonta, hinta pomppaa herkästi.

Yhteenveto

Omatoiminen testailu ja arviointi ei ole kaikkien hommaa, mutta mikäli olet kiinnostunut omasta terveydestä ja itsesi mittaamisesta, ne voivat olla hyvä lisä hyvinvoinnin kehittämisen työkalupakkiin. Intuitio ja oman kehon kuuntelu vievät tiettyyn pisteeseen asti, veriarvot auttavat pääsemään askeleen pidemmälle.

Jäikö jokin askarruttamaan? Kysy pois alta löytyvän viestikentän avulla.

Jaa tämä muidenkin hyödyksi ja iloksi:

8 comments
 • Noora 29.5.2019 at 10:00

  Hei Jussi!

  Hieno homma, että Virossa onnistuu vieläkin näin jouhevasti.
  Huomasitko, tarjoavatko vielä konsultointia ennen näytteen ottoa, jos jotakin ei omin avuin löydy?

  Tähän reissuunhan voi yhdistää esim. hampaiden valkaisun, kun kerran terveyden edistämisreissulla on. Voitko suositella jotain paikkaa?

  • Jussi 29.5.2019 at 16:43

   Moi Noora,

   Tarjoavat kyllä tiskillä apua ja selvennystä pyytäessä, mutta tarkempaa konsultointia tuskin irtoaa. Minulle on jäänyt mielikuva, että työntekijät olisivat pitkälti venäläistaustaisia. Englanti ei sis ole vahvinta osa-aluetta, suomea ei osata sanaakaan. Pitkälti tiskille osuvan palvelijan iästä kiinni, miten hyvin enkku luonnistuu. Ehkäpä lähettäisin sinne sähköpostia ennakkoon, jos askarruttaa, että löytyykö jokin testi ja mikä sen nimi papereissa on?

   Hampaiden valkaisusta minulla ei ole mitään kokemusta, joten siinä en osaa neuvoa :)

 • Erika 3.6.2019 at 18:50

  Moi!

  Miten Tallinnan Synlabissa otetuista testeistä saa tulokset? Nettisivuilla luki, että katsottavissa jostain tietokannasta, mutta tarvinneeko siihen virolaisia pankkitunnuksia tms., joten onkohan joku eri käytäntö muualta tulevien kanssa?

  • Jussi 9.6.2019 at 09:36

   Ne löytyvät siis noinkin siistinä listana ja vieläpä englanniksi nykyisin, aiemmin oli salapoliisityötä :) Kiitos Jarkko tästä, lisään linkin tekstiin.

 • Abdullah Koo 10.7.2019 at 00:54

  Päädyin sivuillesi Lepopäivä -podcastin kautta. Vaikuttaa äärimmäisen mielenkiintoiselta tämä sivustosi, otsn seurantaan.

  • Jussi 10.7.2019 at 13:50

   Moi Abdullah,

   Kiva kuulla! Näillä näkymin minulla on jatkossa aikaa tuottaa enemmän ja parempaa sisältöä, joten toivottavasti maistuu jatkossakin. Ja pitääpä kiittää Anttia ja Jaakkoa tiedon levittämisestä :)

Leave a Reply