Flow Friday 7: Flow-tila nostaa suorituskykyä ja tuottaa hyvää oloa

Flow Friday 7: Flow-tila nostaa suorituskykyä ja tuottaa hyvää oloa

Flow Friday 7: Flow-tila nostaa suorituskykyä ja tuottaa hyvää oloa 1024 576 Jussi Venäläinen

Huom: Videon ja tekstin sisältö on lähes sama. Voit myös kuunnella sen podcastina.

 

Flow-tilalla on kaksi ominaispiirrettä: se nostaa suorituskykyä ja tuottaa hyvää oloa.

Välittäjäaineet välittävät signaaleja aivojen hermosolujen välillä ja vaikuttavat hyvin voimakkaasti mielialaamme ja vireystilaamme. Päihteiden vaikutukset perustuvat pitkälti juuri vaikutuksiin välittäjäaineissa, eli päihteet eivät itsessään luo hyvän olon tunnetta, vaan niiden vaikutuksesta syntyvä välittäjäainecocktail.  Flow on siitä harvinainen tila, että siinä on läsnä yhtaikaisesti alla esitellyt viisi eri välittäjäainetta. [1] Niiden esiintyminen on jaettu flow’n vaiheiden mukaan, joita käsiteltiin kolmosjaksossa Flow-tilaan ei pääse ilmaiseksi, vaan tekemisen kautta. Tämä jako on hyvin karkea siinä mielessä, että kyseisiä välittäjäaineita on jossain määrin läsnä kaikissa flow’n vaiheissa, mutta eniten niitä on juuri näissä vaiheissa.

1. Ennen flow-tilaa  – Noradrenaliini

Noradrenaliini on stimuloiva välittäjäaine, joka nostaa keskittymistä ja huomiokykyä. Se mahdollistaa suorituskyvyn kannalta sen, että voit ottaa aivoihin enemmän informaatiota sisään. [1] Noradrenaliinia on eniten ponnisteluvaiheessa ennen flow-tilaa.

2. Flow-tilan aikana – Dopamiini, anandamidi ja endorfiinit

Dopamiini on innostukseen, uteliaisuuteen ja palkitsevuuteen liittyvä välittäjäaine, joka nostaa huomiokykyä, sykettä ja verenpainetta. Se parantaa hahmontunnistusta ja sitä kautta kykyä käsitellä informaatiota. Anandamidi on endogeeninen eli kehossamme muodostuva kannabinoidi, joka vähentää kipua ja pelkoa, laajentaa verisuonia ja nostaa mielialaa. Se liittyy myös luovuuteen ja lateraaliseen ajatteluun, eli kaukaisten yhteyksien luomiseen aivoissa. Anandamidi ikään kuin laajentaa aivojesi tietokantaa, josta haet ja yhdistelet tietoa. [2] Endorfiinit taas ovat kehon luonnollisia opiaatteja, jotka lievittävät kipua ja tuottavat nautintoa. Perinteisesti endorfiinit on liitetty urheiluun ja etenkin runner’s high -ilmiöön, mutta tosiasiassa se on ennemminkin anandamidi, joka tuottaa keveän olon ja kivun vähenemisen. Voisikin sanoa, että kestävyysurheilijat ovat myös pössyttelijöitä, ”pilveen” pääsemiseen käytetty menetelmä vain poikkeaa perinteisestä tavasta. [1,2]

3. Flow-tilan jälkeen – Serotoniini

Serotoniini on hyvän olon välittäjäaine, eräänlainen onnellisuuskemikaali, jonka alhaiset tasot ovat yhteydessä masentuneisuuteen ja alakuloisuuteen. [1] Esimerkiksi masennuslääkkeet vaikuttavat usein juurikin serotoniinin välittymiseen aivoissa.

Välittäjäaineiden varjopuolet

Välittäjäaineisiin liittyvät myös flow-tilan varjopuolet, koska välittäjäaineet tekevät flow’sta addiktoivaa ja kuluttavaa. Flow-tila on sama kuin ottaisit pienen annoksen viittä eri huumetta: amfetamiini kohottaa noradrenaliinia, kokaiini dopamiinia, kannabis anandamidia, heroiini endorfiineja ja ekstaasi serotoniinia. [3] Mikäli välittäjäaineita on kierrossa liikaa tai liian pitkään, niiden tankit tyhjenevät. Tästä taas seuraa väsymystä, innottomuutta, mielialan ailahtelua ja jopa masennusta. Flow-tila vaatii siis palautumista ja on hyvä, ettemme voi olla siinä kaiken aikaa.

Yhteenveto

Flow’lla on siis kaksi ominaispiirrettä: se nostaa suorituskykyä ja tuottaa hyvää oloa. [2] Voit flow’ssa ottaa lisää informaatiota sisään, käsitellä sitä nopeammin ja käytössäsi on laajempi tietokanta. Samalla olosi tuntuu paremmalta sekä flow’n aikana että sen jälkeen.

 

Flow Friday siirtyy nyt kesätauolle, jatkamme flow’n parissa elokuussa!

 

Flow-opas – 10 keinoa päästä flow-tilaan tietotyössä

Jos haluat tietää lisää flow-tilasta ja oppia keinoja, kuinka päästä flow-tilaan omassa työssäsi, lataa Flow-opas täältä.

LÄHTEET

[1]  Flow Genome Project Research.
[2]  Steven Kotler, 2014. The Rise of Superman.
[3]  Steven Kotler, Jamie Wheal, 2017. Stealing Fire.

Jaa tämä muidenkin hyödyksi ja iloksi:

Leave a Reply